Ontspannen? Hoe moet dat ook alweer?!

Kind 1 in haar autostoeltje. Kind 2 in de maxi-cosi in de auto. Ik klik mijn eigen gordel dicht en voel mijn hartslag in mijn keel. Het is 11u en heb er al een hele dag op zitten voor mijn gevoel. Op naar mijn volgende afspraak.

Tien jaar geleden was het voor mij volkomen normaal om naar 3 verjaardagen op een dag te gaan met een kind van 1 en een pasgeborene. Ik deed het huishouden, sportte, draaide dag/ avond en nachtdiensten in een verantwoordelijke baan. Wanneer kwam ik tot rust? Nou, eigenlijk niet…
In 2015 kwam ik in aanraking met yoga en dat was het begin van een ander leven. Rustmomenten. Stilte. Vertraging. Mildheid naar mezelf. Keuzes maken.

Ontspannen is niet iets wat je doet, het is wat je bent. Omdat je er de ruimte aan geeft. Omdat je jezelf toestaat even helemaal niets te hoeven. Even alles te laten gebeuren zoals het komt, zonder daaraan iets te willen veranderen. En dat kan moeilijk zijn als je zonder overgangsperiode vanuit de drukte op je yogamatje gaat zitten of languit op de bank. Je hoofd zit dan nog vol met alles wat er die dag is gebeurd en wat er morgen weer ‘moet’.

Het is dus belangrijk om eerst echt goed te landen. Schrijf desnoods alles op wat er nog aan zorgen in je hoofd zit. Dingen waar je op een later moment eens rustig over na wilt denken. En oefening baart kunst. Hoe meer situaties van rust je creëert, hoe beter het schakelen van inspanning naar ontspanning zal gaan.
Wil je daar meer handvatten voor krijgen of samen op onderzoek uit wat bij jou past? Ik ontmoet je graag ergens in de mooie natuur!